Maaikes Livepainting

Isis Sturtewagen Photography

Isis Sturtewagen Photography

Maaike legt jullie mooiste dag op een creatieve en unieke manier vast, namelijk door een livepainting te maken. Willen jullie liever de ceremonie laten vast leggen of liever het moment dat iedereen zijn beentjes los schud op de dansvloer, it ´s all up to you!

Wie is Maaike en hoe is bij haar het idee ontstaan om te gaan livepainten?
Kunst heeft altijd al centraal gestaan in mijn leven. Ik heb altijd veel getekend. Als kind droomde ik er van om illustrator te worden. Ik heb mijn hart en mijn kwaliteiten gevolgd. In 2012 studeerde ik af als Grafisch Vormgever, met de specialisatie Visualiseren, dus illustreren. Ik wilde toch ook iets met mensen, dus ben ik hierna Beeldende Therapie gaan studeren in Amersfoort. Voor deze opleiding heb ik september 2018 mijn diploma in ontvangst mogen nemen.
In 2015 ontdekte ik het livepainten. Mijn broer zag in die periode voor het eerst een livepainter een schilderij maken op een bruiloft. Hij dacht dat het ook wel wat voor mij zou zijn. Eerst was ik nog wat terughoudend. Op een gegeven moment ben ik het gaan proberen en toen vond ik het erg leuk! Ik werkte de eerste twee jaar alleen nog maar met aquarel en fineliner. Omdat er steeds meer mensen begonnen te vragen of ik ook met acrylverf werk, ben ik ook met acrylverf schilderijen begonnen.

Voor mensen die nog nooit van livepainten hebben gehoord. Wat is de toegevoegde waarde van het boeken van een livepainter?
Als toekomstig bruidspaar woon je bij elkaar, ga je bij elkaar wonen. Je richt je huis samen in en creëert er herinneringen. Wanneer je het leuk vind om kunst in huis te hebben, koop je wat bij IKEA of je kiest voor een origineel schilderij. Hoe leuk is het als je een schilderij op kunt hangen waarop een bijzondere herinnering van jullie samen is vastgelegd; een schilderij die op deze bijzondere dag gemaakt is; een uniek aandenken?! Dat hou je over aan het boeken van een livepainter. Dat is dan ook op lange termijn absoluut de meerwaarde van het boeken van een livepainter.
Op de bruiloft zelf voegt het livepainten wat toe aan de beleving. Iedereen kan namelijk mee kijken en er kunnen foto’s gemaakt worden tijdens het schilderen. Je mag mij tijdens het schilderen vragen stellen. Kinderen vinden het vaak erg leuk om een kijkje te komen nemen, maar ook volwassenen komen graag even kijken of ze al geschilderd zijn en hoe het schilderij vordert. Dat is wat ik jullie wil bieden!

Hoe gaat het creatieve proces in zijn werk?
Het begint allemaal wanneer ik via telefoon of mail gevraagd wordt om te komen livepainten. Ik vraag dan of mijn bevestigingsformulier kan worden ingevuld. Wanneer ik deze ingevuld terug krijg, is de boeking definitief. Dan zet ik de bruiloft in mijn agenda en bekijk ik de locatie online. Ik kan dan vast een beeld te krijgen van waar ik ga schilderen. Ik denk dan ook vast na over eventuele wensen die ik voor het schilderij gekregen heb. Daarnaast zal ik dan vast een overnachting in de buurt boeken, wanneer de locatie niet bij mij in de buurt is, of wanneer ik weet dat het laat wordt.
Op de dag zelf zorg ik er voor dat ik ongeveer een uur van te voren aanwezig ben. Dan kan ik me vast laten inspireren door de omgeving en dan heb ik alles klaar staan, wanneer de gasten komen. Ik begin ook graag alvast met de achtergrond. Wanneer ik een groter formaat als opdracht krijg, dan op mijn site aangegeven, dan kom ik graag eerder. De gasten mogen vanaf het begin aan mee kijken. De situatie om mij heen blijft altijd in beweging. Ik probeer dat uit mijn omgeving mee te nemen, wat mij mooi lijkt om te verwerken in het schilderij. Ik probeer vaak zo veel mogelijk live te schilderen, maar ik maak ook altijd foto’s als houvast. Ongeveer drie tot vier uur later ben ik klaar met het schilderij. Het gebeurd wel eens dat een volgend deel van de bruiloft op een andere locatie plaats vindt. Dan maak ik extra veel foto’s en verhuis ik mee. In zo’n geval maak ik het schilderij daar af.
Wanneer het schilderij af is, dan presenteer ik deze aan het bruidspaar. Hierna ruim ik mijn spullen op en reis ik weer naar huis.

Wat zijn de mogelijkheden voor het livepainten?
Op mijn site staan verschillende formaten vermeld, voor het livepainten, maar ik sta open voor andere wensen met betrekking hiertoe. Daarnaast kun je kiezen voor aquarel met fineliner, op aquarelpapier, of acryl op doek. Beide technieken hebben zo hun charme. Ik kan je vooral adviseren om te kijken wat goed in je huis zal passen. Wanneer je veel zachte kleuren in huis hebt en je huis niet heel groot is, dan is een schilderij met acrylverf op een doek van één meter bij anderhalf meter waarschijnlijk niet helemaal passend, bijvoorbeeld. Groot is niet altijd beter.
Ook wat betreft het moment van de dag, adviseer ik om te bedenken wat je graag terug wilt zien, wanneer je het schilderij thuis hebt hangen. Voor mij maakt het moment niet uit. Het mag de huwelijksvoltrekking zijn, de eventuele kerkdienst, maar ook het feest, of het diner, of toch wat anders. Het hoeft niet perse een moment van de dag te zijn. Het mag ook de taart, of jullie trouw locatie met jullie als bruidspaar zijn, of alleen jullie en een abstracte achtergrond. Ook andere wensen mag je doorgeven en dan zal ik kijken of ik er wat mee kan.

Merk jij dat meer en meer bruidsparen op zoek zijn naar authenticiteit, merk je dat bij de vraag naar jouw dienst?
Op elke beurs waar ik sta, blijken de bezoekers over het algemeen nog nooit van livepainten gehoord te hebben. Het is nog steeds niet zo bekend. Het is ook wel iets spannends. Een fotograaf maakt zeker honderd foto’s en er zal vast wel iets moois tussen zitten, maar een livepainter maakt maar één werk. Ik krijg dit wel eens terug van mensen die mij geboekt hebben. Ze vonden het dan toch wel een risico, maar elke klant die ik heb gehad was tevreden en voor het was het blijkbaar het risico waard. Ik merk dat langzaam maar zeker meer mensen van livepainten gehoord hebben en het overwegen.
Vooral in de reacties tijdens het livepainten komt naar voren dat mensen het leuk vinden dat er op dat moment een uniek product ontstaat wat met de hand gemaakt is, in een unieke stijl. Ze vinden het bijzonder en een erg leuk idee. Er is wel een mate van lef voor nodig, om dan tot de stap over te gaan, om zelf een livepainter te gaan boeken. Niet iedereen zou daarnaast zichzelf op een schilderij willen zien hangen aan hun eigen muur. Er kan dan ook voor worden gekozen om alleen de trouw locatie vast te leggen, of de jurk aan een kledinghaakje, vanuit een foto voor de bruiloft.

Zijn er do´s and don´ts voor bruidsparen tijdens dat jij de painting vastlegt?
Gasten en het bruidspaar mogen van mij altijd mee kijken tijdens mijn livepainten. Ik heb wel gemerkt dat het resultaat beter wordt, als ik geen waslijst hoef af te werken, aan wensen voor het schilderij. Ik heb namelijk wel eens dat mij wordt gevraagd om een hele familie vast te leggen en dan nog de locatie bijvoorbeeld. Ik ben dan in mijn beleving te veel bezig met of alles van hun wensen er op staat, waardoor ik me minder uit kan leven in het schilderij. Het werkt voor mij het best om het bruidspaar uit te mogen werken en de rest wat subtieler. Door deze vrijheid komt het resultaat beter uit. Het bruidspaar mag vooral aangeven welk van de resultaten op mijn site ze het meest aan spreekt. Hierdoor kan ik beter aansluiten op hun wensen en verwachtingen.

Heb jij nog tips voor mensen die al besloten hebben om een livepainting te laten maken van hun mooiste dag?
Loop eens een rondje door jullie huis en bedenk wat je mooi zou vinden voor aan de muur. Waar zou je een werk willen hangen en in welke stijl? Ga vooral even samen brainstormen over wat je graag terug zou willen zien in het schilderij en geef deze wensen door.

Heb jij nog tips of advies voor mensen die nog niet weten of ze nu gaan voor een livepainting?
Een bruiloft is een grote investering. ‘Even’ een livepainter er boeken, kan er net voor zorgen dat je boven je budget uit komt. Ik merk dat ik regelmatig wordt geboekt door vrienden, of familie van het bruidspaar. Zij vinden het nog wel eens leuk om een gezamenlijk cadeau te geven. Geef ze vooral de tip!
Er kunnen allerlei redenen zijn voor twijfel. Mogelijk heb je bepaalde vragen. Deze kun je me altijd stellen, zonder dat je gelijk het idee hoeft te hebben dat je me ‘moet’ boeken.

Isis Sturtewagen Photography