Bouquet Boho

Britt Laske Fotografie022.jpg

Bloemen kunnen naar mijn gevoel niet ontbreken op the big day. Bloemen geven een instant happy gevoel en fleuren letterlijk alles op, daarnaast bieden bloemen een wereld van mogelijkheden. Deze topchick Judith werkt uitsluitend met gedroogde bloemen, say what? Yes en ze maakt er ware kunstwerken van. Deze gedroogde bloemen creëren een wauw moment en zijn in elke seizoen te gebruiken. Let´get to know this girl!

Tell us some more about yourself Judith?

Ik ben 25 lentes oud en best nog een groentje in de floristenwereld. Bloemen, planten, de natuur… zijn wel altijd al belangrijk voor mij geweest.

Ik ging vroeger lange tijd naar een onthaalmoeder, ook toen ik al naar school ging, als mijn ouders langer moesten werken of tijdens de schoolvakanties. Ik was daar het enige meisje tussen allemaal jongens en dat zorgde ervoor dat ik niet bang was om mijn handen vuil te maken. Zo zat ik na het uithalen van kattenkwaad in de wijk verstopt tussen de maïs stengels van de boer, maakte ik samen met mijn vrienden kampen of boomhutten in het bos en plukte ik boeketjes van paardenbloemen en ander ‘onkruid’...

Thuis was ik dan weer lang enig kind en kon ik me uren in stilte bezig houden met prutsen aan van alles en nog wat, zoals kettingen maken van madeliefjes of het inkleuren van tekeningen volgens een specifiek kleurenpatroon. Die combinatie is altijd gebleven. Zo vind ik het geweldig om lange natuurwandelingen te maken, op ontdekking te gaan naar allerlei materialen die ik in mijn creaties kan verwerken en om zware constructies te bouwen met takken en stammen als basis van mijn bloemenwerk. Daarnaast heb ik ook veel geduld en geniet ik nog steeds van fijn handwerk.

Ik ben streng voor mezelf. In die zin dat als ik iets maak of doe dat het dan ook echt goed moet zijn. Soms is dit een struikelblok in het werkveld, omdat ik niet snel tevreden ben. Het geeft echter ook veel doorzettingsvermogen en dat heb je nodig als je jezelf telkens opnieuw wil uitdagen om nieuwe dingen te proberen bouwen met bloemen.

 

Hoe ben je op het idee gekomen voor je bedrijf?

Wel, dat heeft te maken met de periode dat mijn perfectie een struikelblok werd voor mezelf. Ik ben van opleiding helemaal geen floriste, maar logopediste en deed die job oorspronkelijk heel graag. Ik werkte erg hard en combineerde het werk als zelfstandige logopediste in een praktijk met werken in een gespecialiseerd ziekenhuis voor mensen met Multiple Sclerose, een spierziekte. De laatste maanden vertrok ik toen om kwart voor 7 ’s morgens om tussen 10 uur en half 11 weer thuis te komen.

Doordat ik mijn job goed deed, kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden en kansen waar ik geen neen op kon zeggen. Deze combinatie in de zorgsector werd verpletterend voor mij. Ik ben een echt gevoelsmens en kon het werk heel moeilijk afsluiten als ik naar huis ging. Je bent voor mensen aan het zorgen hè en als ik een patiënt verloor, wat best wel eens gebeurde in het ziekenhuis, dan kroop dat erg onder mijn vel.

Ik had twee jaar geen tijd meer gemaakt voor mezelf. In de periode dat ik dat genoodzaakt opnieuw moest leren, besefte ik weer hoeveel energie ik eruit haalde om te wandelen in de natuur. Ik plukte onderweg materialen en maakte thuis mijn eerste bloemstukje. Ik genoot hier zo hard van dat ik verder begon te experimenteren. Ik wou de natuur in huis halen, dus hield vooral van de ruwere materialen, zoals rietpluimen en graansoorten. Ik merkte al snel dat deze materialen langer houden dan veldbloemetjes en dat intrigeerde me om verder op zoek te gaan naar materialen die mooi drogen.

Daarbij kwam dat ze in onze stad een oude school tijdelijk beschikbaar gesteld hadden als locatie voor pop-ups. In december wouden ze hier een kerstmarkt organiseren en zochten ze dus nog andere ‘kraampjes’ die hieraan een bijdrage konden leveren. Ik heb deze kans gegrepen en heb daar toen gestaan met kransjes van gedroogde Eucalyptus etc. Dat was heel spannend. De verkoop ging beter dan verwacht en dat zette me aan het denken voor een eigen pop-up. Er was in die periode nog een ander creatief meisje die me contacteerde om samen verder aan de slag te gaan met gedroogde bloemen. We hebben toen verder ideeën uitgewerkt en zo is de bal al snel aan het rollen gegaan. Zij heeft zich in deze fase teruggetrokken door haar andere projecten, maar ik mocht de naam houden en het bedrijfje verder uitwerken. En dat zorgt dat we nu staan waar we staan: een pop-up atelier/winkel en al enkele super leuke opdrachten achter de rug!

 

Waar komt die voorliefde voor gedroogde bloemen vandaan?

In deze tijden kan je niet anders dan met het milieu bezig zijn. Er moet dringend van alles veranderen in de politiek maar ook aan onze eigen mindset. Alle beetjes kunnen helpen om de afvalberg te verkleinen en duurzamer om te gaan met de natuur. Door met gedroogde bloemen te werken verleng je de houdbaarheid van je boeket, bloemstuk… Dit terwijl je esthetisch gezien zeker niet moet inboeten als je met kwalitatieve materialen werkt. Je kan ook in gedroogde bloemen een zeer uitgebreid kleurenpallet aanbieden en spelen met verschillende texturen.

Je verhoogt niet enkel de houdbaarheid, maar je verlaagt ook nog eens de nood aan onderhoud. Sterker nog: er is geen onderhoud nodig. Ik bied themaboeketjes of persoonlijke boeketjes in vaasjes aan die je gewoon in je interieur zet en klaar. Dit is een groot voordeel voor de mensen die van de natuur houden, maar ook een heel druk leven hebben en een gebrek aan groene vingers.

 

Voor welke bloemstukken kunnen wij bij je terecht?

In mijn pop-up atelier verkoop ik afgewerkte producten met droogbloemen. Je kan er boeketjes in vaasjes vinden, stolpen, bloemenkransen, haaraccessoires… Ik doe daarnaast ook persoonlijke bestellingen. Je komt gewoon langs en kijkt naar de droogbloemen die ik in voorraad heb. Vervolgens stellen we bijvoorbeeld een boeket samen met of zonder vaas die bij jou of bij de persoon waaraan je het cadeau wil doen past. Dit kan ook voor kransjes enzovoort.

Ik doe ook grotere opdrachten, zoals de aankleding van een winkel of een event. Je kan me dus inhuren om bijvoorbeeld een eyecatcher te maken aan het plafond van jouw winkel, of om jouw trouwfeest aan te kleden. Voor de bruid kan ik trouwens ook haaraccessoires en het bruidsboeket maken. Het biedt een groot voordeel dat je je boeket nadien een bijzonder plekje kan geven in het interieur en nog lang kan nagenieten.

 

Hoe zou je je stijl omschrijven?

Zoals hierboven al wel duidelijk werd, hou ik erg van een wildere en natuurlijke stijl. Ik zal nooit een klassiek boeket van enkel gedroogde rozen maken, want dit past gewoon niet bij mij. Mijn stijl ademt een zekere Bohemian sfeer. Hierbinnen is er nog een grote variatie mogelijk. Zo kan ik me uitleven in de stoere en zelfs donkere of mysterieuze stijl, of net in de fleurige en kleurrijke stijl. Ook hou ik bijvoorbeeld van een minimalistische, serene stijl. Dit is allemaal afhankelijk van de opdrachtgever, de locatie… 

 

Heb je nog tips en advies voor bruidsparen?

Ik denk dat ik vooral zal spreken tot de perfectionisten en de pleasers, omdat ik hier zelf vatbaar voor ben:

Kleur jullie trouw vooral in zoals jullie dat zelf willen. Laat je niet te veel beïnvloeden door vrienden of familie. Het is jouw dag en een trouwceremonie/-feest moet jullie persoonlijkheid uitstralen. Zo ook wat betreft de bloemen. Een klassiek potje met vier witte rozen, omdat moeder dit gekozen heeft, ademt niet de persoonlijkheid van het koppel uit als ze heel vibrant en echte levensgenieters zijn.

Durf ten slotte op de dag zelf los te laten en gewoon te genieten. Er zal ongetwijfeld altijd wel iets anders verlopen dan oorspronkelijk gedacht, maar dat maakt het spontaan. Spontane momenten zijn de mooiste en blijven de mensen vaak het langste bij.

 

Hoe verloopt het proces vanaf het eerste contact tot aan the big day?

Ik vind het heel belangrijk om voort te kunnen bouwen op persoonlijke gesprekken. Wanneer er dus interesse is in mijn werk, zal ik jullie uitnodigen voor een eerste gezellige babbel bij een lekker drankje. Ik luister dan naar jullie beeld van de dag en van elkaar. We bekijken jullie budget en wensen en stellen een moodboard samen waar ik verder mee aan de slag kan. Ik stuur na ons eerste gesprek een samenvatting en de offerte door. Wanneer jullie trouwdag dichterbij komt, zullen jullie van mij al updates gekregen hebben over het werk. Ik sta altijd open voor feedback, zodat we nog kunnen bijsturen naar jullie wensen. Op het afgesproken moment kom ik alles installeren ter plaatse, zodat jullie met volle teugen van jullie dag kunnen genieten.

Volg Judith op ; https://www.instagram.com/bouquetboho/
Photocredits ; Britt Laske Fotografie ; https://www.brittlaske.nl/